Artros hos Hund: Symtom, Behandlingar och Lättnad med Lågintensiv Laserterapi

Artros, eller osteoartrit, är en vanlig och smärtsam ledsjukdom som kan drabba våra fyrbenta vänner. Precis som hos människor innebär artros hos hundar en nedbrytning av brosket i lederna, vilket leder till inflammation, smärta och minskad rörlighet. Men hur känner man igen artros hos hundar, och vad kan man göra för att hjälpa sin älskade hund att må bättre? I detta inlägg utforskar vi symtomen på artros, olika behandlingsmetoder och hur lågintensiv laserterapi kan vara ett effektivt sätt att lindra besvären.

Hur visar sig artros hos hundar?

Artros kan visa sig på olika sätt hos hundar, och inte alla hundar har samma symtom. Här är några vanliga tecken på artros som du bör vara uppmärksam på:

 • Stelhet och hälta: Din hund kan ha svårt att röra sig, speciellt efter att ha vilat.
 • Minskad lekfullhet och aktivitet: En hund med artros kan verka mindre intresserad av att leka eller gå på promenader.
 • Förändringar i rörelsemönster: Du kanske märker att din hund rör sig annorlunda, exempelvis genom att ta kortare steg.
 • Tecken på smärta eller känslighet: Din hund kan visa obehag när du rör vid vissa delar av kroppen.
 • Minskad muskelmassa: Musklerna runt de drabbade lederna kan minska i storlek på grund av minskad användning.
 • Beteendeförändringar: Din hund kan bli mer irriterad eller aggressiv, särskilt när den har ont.
 • Svårigheter att resa sig och lägga sig: Det kan vara särskilt tydligt att hunden har problem med att resa sig efter att ha legat ner.

Om du misstänker att din hund har artros, är det viktigt att konsultera en veterinär för att få en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Vad kan man göra för att hjälpa en hund med artros?

Det finns flera sätt att hjälpa en hund med artros och förbättra dess livskvalitet. Här är några av de mest effektiva metoderna:

1. Medicinering och smärtstillande medel

 • Anti-inflammatoriska läkemedel: Dessa kan hjälpa till att minska inflammation och smärta i lederna.
 • Smärtstillande medel: Din veterinär kan förskriva smärtstillande medel för att hantera smärtan.
 • Kosttillskott: Tillskott som glukosamin och kondroitin kan bidra till att förbättra ledhälsan och minska symtomen.

2. Viktkontroll och kost

 • Håll en hälsosam vikt: Övervikt lägger extra belastning på lederna och kan förvärra artrosen. En balanserad diet och regelbunden motion kan hjälpa din hund att behålla en hälsosam vikt.

3. Motion och sjukgymnastik

 • Regelbunden, måttlig motion: Korta, frekventa promenader kan vara bättre än långa promenader. Undvik branta backar och intensiva aktiviteter som kan belasta lederna.
 • Sjukgymnastik: Professionell sjukgymnastik kan hjälpa till att förbättra rörligheten och stärka musklerna runt lederna.

Lättnad med Lågintensiv Laserterapi (LLLT)

En innovativ och effektiv behandlingsmetod för artros hos hundar är lågintensiv laserterapi (PowerCure Pro). Denna terapi använder en låg frekvens av laserljus för att stimulera celltillväxt och reparation, vilket kan hjälpa till att minska smärta och inflammation.

Hur fungerar lågintensiv laserterapi?

LLLT fungerar genom att använda låga nivåer av laserljus som tränger in i vävnaderna och stimulerar cellulära processer. Här är några av fördelarna med laserterapi för hundar med artros:

 • Smärtlindring: Laserljuset hjälper till att minska smärtan genom att stimulera produktionen av endorfiner och andra smärtlindrande ämnen.
 • Anti-inflammatorisk effekt: Behandlingen minskar inflammation genom att förbättra blodflödet och stimulera cellernas reparation.
 • Bättre blodcirkulation: Laserterapi förbättrar blodflödet till de drabbade områdena, vilket främjar snabbare läkning och återhämtning.
 • Accelererad återhämtning: Genom att stimulera cellförnyelse och vävnadsreparation kan laserterapi påskynda återhämtningen.

Användning av lågintensiv laserterapi hemma

Tidigare var laserterapi något som bara utfördes av veterinärer eller fysioterapeuter/sjukgymnaster, men numera finns det produkter tillgängliga som gör det möjligt för hundägare att själva behandla sina hundar hemma. PowerCure Pro gör det enklare och mer bekvämt att ge kontinuerlig vård till din hund.

Sammanfattning

Artros hos hundar är en vanlig och smärtsam ledsjukdom som kan påverka hundens livskvalitet. Genom att känna igen symtomen tidigt och använda en kombination av medicinering, kosttillskott, viktkontroll, motion och innovativa behandlingar som lågintensiv laserterapi, kan du hjälpa din hund att leva ett mer bekvämt och smärtfritt liv.

Om du vill veta mer om hur du kan använda lågintensiv laserterapi för att behandla din hunds artros, eller om du är intresserad av att köpa en PowerCure Pro laser för hemmabruk, tveka inte att kontakta oss eller besöka vår hemsida.

Ge din hund den vård den förtjänar och se hur mycket bättre den kan må med rätt behandling!

Varukorg